Ритейлери розповіли, чи виникне дефіцит продуктів через блокаду кордону

Блокада польськими перевізниками кордону з Україною поки що має точковий негативний ефект на економіку. Можливий дефіцит швидкопсувних товарів.
Ритейлери говорять про те, що проблема виникла з товарами, що швидко псуються, і тими, які вимагають потрібних умов для зберігання.
Щоб уникнути дефіциту загалом, фахівці змушені змінювати логістику, каже виконавчий директор Українського фуд-ритейлу альянсу Наталія Петрівська.
"Для задоволення потреб покупців частина товарів прямує через інші пункти пропуску, хоча логістика значно подорожчала, компанії несуть додаткові витрати та збитки. Через зміну маршрутів ми сподіваємося, що на сьогоднішній день значного дефіциту не буде, хоча певний товар буде нерентабельним для імпортування, тому компанії розглядатимуть доцільність його ввезення", – пояснює Петрівська.

Окрім того, через польський кордон в Україну завозилося до 30% автогазу від загального імпорту. Через його скорочення ціна на газ почала зростати, але трейдери знайшли альтернативні варіанти, каже директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.
"Зокрема (перевезення – ред.) через Словаччину. Тому очікуємо, що протягом двох тижнів проблема вирішиться", – сказав Куюн.

Нагадаємо, блокада кордону Польщі з Україною, що почалася 7 листопада, вже вплинула на обсяги імпорту продуктів з Європи. Поки суттєвого дефіциту серед продукції не спостерігається, проте польські виробники молочних, м'ясних продуктів та яєць останнім часом багато хто представлений на прилавках супермаркетів України.
У Мінагрополітики прогнозують, що блокада українського кордону польськими перевізниками може призвести до дефіциту та подорожчання імпортних продовольчих товарів, солі, цитрусових, бананів, а також морепродуктів та риби.

Ще новини

Leave a Comment